Ładowanie strony Witpol

Kapusta kiszona

516 976 183, 510 148 909
Wrocław
phu.witpol@wp.pl

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, E i B. Witamina C wzmacnia odporność. Witamina E jest oksydantem chroniącym komórki przed utleniaczami. Witamina B z kolei jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kapusta kiszona niezwykle korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest idealnym produktem, dla osób odchudzających się. Zawiera dużą ilość błonnika, który powoduje uczucie sytości. 100G kapusty kiszonej zawiera zaledwie 16kcal. Uważana jest za naturalny środek przeciw wrzodowy. Nasz produkt doskonale sprawdza się jako składnik wielu potraw. Kapusta króluje na wielu polskich stołach. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy kilka przepisów ( na samym dole strony ), do których jest wykorzystywana.

Produkty - kapusta kiszona

Kapusta kiszona 500g
Kapusta kiszona 500g
Kapusta kiszona 500g
Kapusta kiszona 500g

Opakowanie: karton

Ilość: 27 sztuk
Kapusta kiszona Surówkowa 1kg
Kapusta kiszona Surówkowa 1kg
Kapusta kiszona Surówkowa 1kg
Kapusta kiszona Surówkowa 1kg

Opakowanie: zgrzewka

Ilość: 6 szt
Kapusta kwaszona 1kg
Kapusta kwaszona 1kg
Kapusta kwaszona 1kg
Kapusta kwaszona 1kg

Opakowanie: karton

Ilość: 14 sztuk
Sok z kapusty
Sok z kapusty
Kapusta kiszona Surówkowa 5kg
Kapusta kiszona Surówkowa 5kg
Surówkowa z marchewką 14kg
Surówkowa z marchewką 14kg
Kapusta kiszona z marchewką 3kg
Kapusta kiszona z marchewką 3kg
Kapusta kiszona z marchewką 1kg
Kapusta kiszona z marchewką 1kg
Kapusta kiszona z marchewką 1kg
Kapusta kiszona z marchewką 1kg

Opakowanie: zgrzewka

Ilośc: 6 szt
apusta kiszona z marchewką 5kg
Kapusta kiszona z marchewką 5kg
Kapusta kiszona w beczce
Kapusta kiszona w beczce

Opakowanie: beczka.

Pojemność: 120kg | 60kg | 30kg

Łazanki z kapustą kiszoną

Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej (1kg paczka Witpol)
  • 0,5kg makaronu
  • 700 g pieczarek
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  • Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości - ok 40 min. Jeżeli w trakcie gotowania odparuje nam cała woda, to należy ją uzupełnić.
  • W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, dorzucamy umyte i pokrojone drobno pieczarki, dusimy.
  • Na kolejnej patelni, na 2-3 łyżkach oleju, przysmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę.
  • Następnie w garnku zagotowujemy dwa litry wody, solimy, dodajemy resztę oleju i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu - powinien być aldente.
  • Ugotowany makaron odcedzamy. Jeżeli kapusta jest miękka, odcedzamy i dorzucamy ją do makaronu, dodajemy pieczarki i podsmażoną kiełbasę.
  • Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość w garnku lub naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na 45-60minut.

Pierogi z kapustą kiszoną

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 500 g kiszonej kapusty (kapusta 0,5kg paczka Witpol)
  • 1 marchew
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule cebule
  • przyprawy : sól, pieprz
Przygotowaie
  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • 2. Kapustę kroimy w drobne kawałki i . W garnku gotujemy wodę i wrzucamy kapustę. Dodajemy marchew, wczesniej startą
  • 3. Gotujemy przez o 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie ją cedzimy
  • 4. Podsmażoną na złoty kolor cebulę łączymy z kapustą i marchewką i całość smażymy przez 15 minut. Doprawiamy odpowiednią ilością soli i pieprzu.
  • 5. Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz wodę. Zagniatamy na elastyczne i miękkie ciasto.
  • 6. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.
  • 7. Za pomocą szklanki wykrajamy z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieszczamy po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlepiamy
  • 8. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy prze 3-4 minuty.

SMACZNEGO :)